Opublikowany przez: monika.g 2019-11-23 01:04:03
Autor zdjęcia/źródło: Masa makowa - PRZEPIS @ Photo Mix z Pixabay
Masa makowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim mak. Podkreślam to na wstępie, ponieważ większość gotowych mas makowych z puszki zawiera zaledwie 20-30% maku i to w dodatku przesłodzonego i za mocno rozwodnionego. Z tego powodu lepiej jest więc przygotować masę makową samodzielnie, aby znalazły się w niej tylko najważniejsze składniki bez zbędnych dodatków.
Najłatwiej masa makowa wyjdzie ze zmielonego maku. Wystarczy go wtedy tylko zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia i dokładnie odcisnąć w gazie lub czystej tetrowej pieluszce.
Jeśli masz mak niemielony zalej go również wrzątkiem, pozostaw do ostygnięcia i dokładnie odciśnij, a następnie zmiel dwa razy w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.
Do masy możesz dodać aromaty takie jak cytrynowy czy migdałowy. Jeśli masa według Ciebie jest za mało słodka dodaj do niej więcej miodu.
ZOBACZ TAKŻE:
Jak przygotować karpia? TOP 3 najlepsze przepisy na wigilijnego karpia!>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.